COUNCIL OF EXPERTS - IRONMAN Czech

4. 12. 2023

Dne 4. 12. 2023 proběhl historicky první IRONMAN 70.3 Hradec Králové COUNCIL OF EXPERTS.

COUNCIL OF EXPERTS představuje skupinu odborníků z oblasti triatlonu, která se v pravidelných intervalech setkává a diskutuje jednotlivé témata, týkající se organizace závodu IRONMAN 70.3 Hradec Králové. 

Roman Šinkovský – ředitel závodu

Luboš Bílek – triatlonový trenér

Petr Vabroušek – elitní český závodník

Barbora Besperát – elitní česká závodnice

Stanislav Bartůšek – historik, účastník několika IM

hosté

Michal Sedláček – běžec na lyžích, laufař

Pavlína Příhodová –  rekreační běžkyně

V úvodním councilu seznámil ředitel závodu cestu, jakou se originální závod s licencí IRONMAN dostal do České republiky a postupně představil trasu a umístění centra závodu. Poté již členové councilu postupně diskutovali nad jednotlivými disciplínami, logistikou závodu a prostor dostali i hosté Michal Sedláček a Pavlína Příhodová, aby od ikon tohoto sportu získali cenné rady.

Plaveckou část hodnotili členové councilu pozitivně, Luboš Bílek doporučil pořadatelům větší časový rozestup pro rolling start, aby byl velký počet závodníků rovnoměrněji rozprostřen po délce trati a nedocházelo tak k častým kontaktům mezi závodníky. Následně proběhla diskuze na téma samotného startu závodu, zda se bude startovat z vody či ze břehu nebo mola. Barbora Besperát preferuje start z mola se skokem do vody jako nejatraktivnější pro diváka, k názoru se přidali i ostatní členové councilu, tuto variantu pořadatelé zvažují. Stanislav Bartůšek doplnil, že i z hlediska médií je tato varianta neatraktivnější. Petr Vabroušek upozornil na fakt, že by plavecký koridor měl mít důsledně oddělené jednotlivé směry a obrátka by neměla být ostrá, aby nedocházelo ke zkracování trati a kumulování plavců v jednom bodě obrátky. Luboš Bílek dále rozvíjel diskusi v oblasti plavání a council se zaobíral kvalitou vody. Roman Šinkovský sdělil, že pořadatelé jsou v pravidelném kontaktu s Povodím Labe, mají informace o stavu vody v období plánovaného termínu závodu. Voda by měla mít teplotu kolem 18 stupňů, pokud nebudou před samotným závodem výrazné dešťové srážky, měla být i dostatečně kvalitní. Pavlína Příhodová, zástupce amatérských závodníků vznesla dotaz na užívání neoprenu, zástupci councilu se shodli, že neopren bude pro závod vhodný a doporučují plavat v neoprenu. Roman Šinkovský také uvedl, že pořadatelé mají připravenou rovněž záložní variantu plavání, závod by tedy neměl být o plaveckou část ochuzen v případě nepříznivého stavu Labe. Závěr diskuse o plavecké části byl ve znamení shody všech účastníků, že plavecká část by v případě příznivých podmínek měla být extrémně atraktivní pro diváky a média. Hradecký závod tak bude výjimečný z důvodu možnosti sledovat plavce po celou dobu plavání.

V další části představil ředitel závodu umístění depa v areálu atletického stadionu Sokol HK. Depo se jeví všem členům councilu jako vhodné svoji polohou. Petr Vabroušek ocenil strukturu depa pro zachování rovných podmínek mezi závodníky kategorie ELITE, kdy každý závodník má mezi výstupem z vody a nasednutím na kolo přibližně stejnou vzdálenost. 

Cyklistickou část uvedl ředitel závodu, zmínil složitost plánování s ohledem na zachování dopravní obslužnosti mezi městy a vesnicemi. Trasa závodu bude po celé délce uzavřena pro veřejnou dopravu. Barbora Besperát uvedla, že preferuje provedení cyklistické části v jednom okruhu, ale je si vědoma složitostí, které vyplývají z uzavření obyvatel uvnitř takového okruhu. Stanislav Bartůšek uvedl možné riziko komplikací u občerstvovacích stanic, které doporučuje nedávat proti sobě ale dále od sebe. Zmínil také, že by z hlediska atraktivity pro média by rád viděl větší úsek cyklistické části v centru města. Luboš Bílek zdůraznil zvýšenou pozornost u obrátek, které se po celé trase distance 70.3 nacházejí celkem tři. Obrátky mohou být častým bodem kontaktu mezi cyklisty a nabádal na zachování rozestupů. Cyklistickou část dle profilu trati hodnotí členové councilu jako rovinatou, bez náročných výjezdů a sjezdů. 

Závěr cyklistické části nasměruje závodníky zpět do depa, ze které přímo navazují na běžeckou část. Roman Šinkovský popsal trať jako rovinatou s převládajícím tvrdým povrchem. Trať je z 10% tvořena malými dlažebními kostkami, z 10 % tvořena během po zpevněných šotolinových cestách v městském parku a z 80 % tvořena během po asfaltu. Závodníci distance 70.3 poběží celkem 4 okruhy, stejně jako u plavání budou i zde závodníci na dosah divákům a médiím. Mezi členy councilu panuje shoda, že trať bude rychlá a pro diváky velice atraktivní. Petr Vabroušek zmínil důležitost oddělení běžeckých směrů.

Závěrem se council zabíral dotazy hobíků, které směřovaly na obvyklé obavy nováčků na pohyb ve vodě v davu plavců. Všichni zúčastnění se shodli, že trasa v řece Labe je ideální pro orientaci podél břehů i pro psychiku slabšího plavce, který má neustále na dohled pevný bod břehu, což pomáhá odblokovat strach z otevřeného prostoru při plavání.

“Děkuji všem členům councilu a hostům za účast. Historicky první COUNCIL OF EXPERTS otevřel mnohá témata, které jako pořadatelé musíme brát v potaz a budeme se jim podrobně věnovat. Jsme rádi za takto expertní zpětnou vazbu a věříme, že tato pravidelná setkání dovedou náš společný produkt k dokonalosti a připravíme společně ty nejlepší podmínky pro všechny závodníky, diváky, média a partnery.” Uvedl na závěr Councilu ředitel závodu Roman Šinkovský.