Interview - Petr Vabroušek - IRONMAN Czech

Výraznou osobností českého triatlonu a extrémního sportu vůbec je Petr Vabroušek. Pro rok 2024 se stal ambasadorem závodu IRONMAN 70.3 Hradec Králové. Jak vnímá příchod slavné značky do České republiky? Co pro něj znamená být ambasadorem a jak se na samotný závod těší se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Petře, poprvé v historii přichází do České republiky závod pod oficiální značkou IRONMAN 70.3. Tvoje sportovní kariéra je s touto značkou výrazně spjata. Jak tedy její příchod do ČR vnímáš?
Vnímám to jako skvělou zprávu a uznání našeho významu na triatlonové mapě světa. Československo bylo už v 80. letech minulého století jednou z prvních zemí na světě, kde se triatlon začal provozovat a v počtu závodů na Ironman distancích jsme tehdy byli možná světovou velmocí číslo jedna. Hned prvním triatlonu na olympiádě v Sydney získal Honza Řehula medaili a během let jsme vybojovali řadu medailí na ME i MS ve všech triatlonových odvětvích. Ironman u nás rozhodně chyběl.

IRONMAN je velký pojem pro každého triatlonistu, uměl bys popsat, v čem je právě tato značka výjimečná?
IRONMAN v podobě prvního závodu na Havaji v roce 1978 je považován za začátek triatlonu jako sportovního odvětví. Právě záznamy z prvních havajských závodů spustily ve světě vlnu zájmu o tento krásný trojboj. A Ironman jako značka je dodnes největší lákadlem pro většinu triatletů.

Hradec Králové se stane centrem triatlonu, už jsi lokalitu viděl? Líbí se ti trať a prostředí, kde má závod probíhat?
Trať jsem ještě neviděl, ale z toho, co jsem o ní slyšel a co jsem si nastudoval, to vypadá na rychlou a hodně atraktivní trať. Zejména v plavecké a běžecké části si na své přijdou i diváci.

Samotný závod, i když se jedná o polovičního IRONMANA je poměrně náročný, jak je to s tréninkem na závod, který se v lokalitě odehraje poprvé? Je trénink odlišný?
Pro závod s klidnou vodou a v rovinatém cyklistickém a běžeckém profilu není potřeba žádná specifická příprava. Jen systematický vybalancovaný trénink všech tří disciplín.

Máš kolem sebe velice širokou sportovní komunitu, máš nějaké ohlasy na hradeckého IRONMANA?
S pozitivními ohlasy se doslova roztrhl pytel. Mám spoustu známých, kteří už léta mluví o tom, že by si jednou triatlon chtěli zkusit. Po zveřejnění příchodu značky Ironman do Hradce Králové už se prakticky všichni nechali slyšet, že do toho jdou hned…

Budeš se podílet na přípravě některých závodníků? Kteří se do Hradce chystají?
Příležitost zazávodit si pod značkou Ironman na našem území nevynechá ani většina mých svěřenců. Je to rozhodně jeden z triatlonových historických milníků u nás.

Pořadatelé tě oslovili s nabídkou, zda by ses nestal ambasadorem závodu, co to pro Tebe znamená?
Mám z toho samozřejmě radost. Absolvoval jsem více než 150 závodů pod oficiální hlavičkou Ironman na všech světových kontinentech. Ale toto bude poprvé u nás doma. Cítím, že to popularitu našeho krásného sportu v Česku i na Slovensku ještě zvedne. A chci být u toho.

Nová lokalita a především originalita celého seriálu IRONMAN může být motivací pro spoustu sportovců, kteří si chtějí triatlon zkusit poprvé. Jak náročné může být závod pro začátečníka? Na co by si měl dávat pozor? (Limit dokončení je 8,5 hodin).

Hodně záleží na tom, co má člověk v životě za sebou. Pokud už někdy systematicky sportoval, a nemusí to být plavání, cyklistika nebo běh, může se dokázat poměrně rychle, dostat znovu do formy i v řádu měsíců a zvládnout základní techniku jednotlivých sportů. Pokud se jedná o někoho, kdo nikdy nesportoval, bude potřeba začít s přípravou pozvolněji, aby tělo vše zvládalo vstřebat a může potřebovat delší dobu. A totéž platí obecně o věku a zdravotním stavu. Mladý a zdravý nesportovec se pod dobrým vedením dokáže na zvládnutí závodu v limitu 8,5 hodiny připravit za několik měsíců. U nás starších a u těch se zdravotními omezeními to bude trvat déle. Je potřeba postupovat individuálně podle své vlastní situace.

Další z možností, jak se do celé akce zapojit je kratší distance 5150 a štafety. Může být takový závod vhodnou alternativou pro začátečníky?
Myslím si, že právě toto je ideální vstupní brána pro někoho, kdo cítí, že na dlouhý závod se do srpna připravit nestihne. Na 5150 (1,5km plavání – 40km cyklistika – 10km běh, pozn. red.) se za pár měsíců zvládne připravit drtivá většina lidí. A když se vám i to nebude zdát zvládnutelné, vyberte si “svou” disciplínu a buďte u toho alespoň ve štafetě. Vše si zažijete a na příští ročník můžete pokročit dál.

Je odlišná příprava závodníka na závod 70.3 a 5150?
U obou variant je důležité zvládnout dobrou techniku jednotlivých sportů. V první řadě u plavání doporučuji do začátku odborný dohled a také u běhu. Nejsnazší je to u cyklistiky. Tam jde hlavně o dobré nastavení posedu. Pak už jste svázáni trojúhelníkem řídítka-sedlo-pedály a jde jen o to kolik a jak toho najezdíte.

O triatlonu jsi napsal dvě knihy „Jak na triatlon” a „Triatlon – 226 otázek a odpovědí”. Doporučil bys je zájemcům o start na Ironmanu v Hradci?

Jednoznačně ano :-). V knize „Jak na triatlon” jsem sepsal zkušenosti a rady nabité během mých 30 let s triatlonem. Ve druhé publikaci pak reaguji na nejčastější dotazy, které jsem na sociálních sítích dostal na základě knihy první. Pokud nechcete investovat do osobního trenéra, můžete si díky těmto knihám ušetřit velké množství chyb a omylů v přípravě. Zájemcům mohu knihy poslat i s věnováním.