Interview - IRONMAN Czech

  • Romane z pozice ředitele závodu přivádíte do Čech triatlonový závod Ironman 70.3. Můžete nám stručně tento závod představit?

 IRONMAN 70.3 HRADEC KRÁLOVÉ bude historicky prvním závodem pod touto světově proslavenou triatlonovou značkou v České republice. Závod bude koncipován tak, aby si účastnící akce užili nejen závod samotný, ale také přátelské prostředí a pestré doprovodné aktivity. Centrum závodu bude umístěno v historickém středu města po obou březích řeky Labe a dostupnost všech částí zázemí bude v dochází vzdálenosti. Přehlednost plavecké a běžecké části navíc slibuje atraktivitu v podobě široké podpory fanoušků a diváků. Cyklistická část bude směřovat do zvlněné krajiny malebných východních Čech.

  • Říkáte, že se jedná o originální licenci Ironman, medaile s tímto logem je snem mnoha triatletů. Jakou předpokládáte účast v závodě? 

První rok je opravdu velká neznámá, ale doufáme, že se na startu jednotlivých závodů objeví až 2500 účastníků, z toho 1200 v hlavním závodě (na poloviční ironmanské distanci 70.3).

  • Počítáte s mezinárodní účastí?

Všechny závody pod značkou IRONMAN lákají široké mezinárodní publikum a nejinak tomu bude i v Hradci Králové. Ideální dojezdové vzdálenost z okolních zemí (Polsko, Německo, Rakousko, Slovensko, Maďarsko) dává tušit, že se můžeme dočkat velmi zajímavého mezinárodního startovního pole. Určitě se na startu ale objeví i závodníci se vzdálených zemí a jiných kontinentů než Evropa.

  • Bude v rámci závodního víkendu program i pro děti?

Sobotní program bude zaměřen především na děti a doprovodné aktivity pro celou rodinu. Přesnou podobu programu pod značkou IRONKIDS zatím ještě nebudeme prozrazovat. Ale bude hodně zábavný a hodně letně laděný!

  • Takováto událost se jistě neobejde bez podpory úřadů, jak složité bylo vyjednávání s městem?

 Město Hradec Králové, ale i Královéhradecký kraj se k možnosti pořádání této světové akce postavilo velmi aktivně. Obě instituce zde vidí potenciál spojit historii a kulturu východočeské metropole s mezinárodní sportovní událostí, což určitě přinese velmi výraznou prezentaci regionu ve světě, ale i zvýšení incomingového turismu nejen do Hradce Králové.

  • Máte již nějaké ohlasy z české triatlonové obce?

Samozřejmě očekávání jsou obrovská. Předpokládáme, že IRONMAN 70.3 HRADEC KRÁLOVÉ vzedme novou vlnu zájmu o triatlon a v konečném důsledku to pomůže nejen sportu jako takovému, ale i menším závodům a triatlonovým oddílům. Očekáváme zvýšený zájem o triatlon nejen mezi dětmi a mládeží, ale také mezi širokou veřejností, která se doposud věnovala třeba jen běhání či cyklistice.

  • Která část závodu je podle vás nejvíce atraktivní?

Velmi atraktivní a naprosto ojedinělou etapou by mělo být plavání v řece Labe. Díky umístění v centru města a okolním náplavkám a ochozům vznikne obrovský plavecký bazén pod širým nebem s přirozenými tribunami. Diváci budou moci sledovat plavce na každém metru trati a očekáváme jedinečnou atmosféru.

  • Závodí se tedy v centru města, krom závodu samotného, bude i program pro návštěvníky, kteří přímo nezávodí?

Připravujeme třídenní program, který přitáhne nejen triatlonisty, ale i rekreační běžce (noční běh světel). Uvažujeme o doprovodném food truck festivalu, hudebních produkcích a mnoha aktivitách pro širokou veřejnost kolem řeky Labe (např. paddleboardy, přeběh Labe).

  • Kolik lidí se na pořádání takové akce podílí?

Užší tým pracuje na přípravě této akce nyní již déle než rok. Postupně se do něj zapojují další pozice a v průběhu závodního víkendu se na organizaci bude podílet více než 500 osob.